Surowce roślinne – Kora Kruszyny

Swoją serię surowców roślinnych chciałabym rozpocząć opisem kory kruszyny, którą można zbierać już w lutym. O jej wykorzystaniu dowiedziałam się niedawno na zajęciach i z uwagi na to, że jest bardzo pospolita postanowiłam zrobić sobie małą ściągawkę i umieścić tutaj :). Jak tylko pogoda dopisze (czyt. smog przestanie zapierać dech w piersi) wyruszę wgłąb lasu na poszukiwania.

Kora Kruszyny

Frangulae Cortex

Nazwy ludowe: szakłak kruszyna, kruszczyna, kruszewina, troszczyna, treszczyna, wilczyna.

Kruszyna pospolita (Rhamnus frangula L.) – kruszyna to krzew lub małe drzewo dorastające do 5m, silnie rozgałęzione. Posiada eliptyczne liście, gładkie całobrzegie, ułożone skrętolegle. Kora na gałązkach ma barwę brunatnoszarą z charakterystycznymi szarobiałymi przetchlinkami. Dolna powierzchnia liścia jest jasnozielona, a górna ciemnozielona. Kwitnie od maja do czerwca – kwiaty są niepozorne zielonkawe.

Zajmuje stanowiska wilgotne w lasach, zaroślach. Pospolita w całej Europie.

285px-illustration_rhamnus_frangula0

Surowcem leczniczym jest kora – Cortex Frangulae oraz owoc – Fructus Frangulare.

Korę zbiera się wczesną wiosną przed pojawieniem się liści na gałęziach. Najlepiej do tego celu przeznaczyć gałązki dwu-, trzyletnie. Surowiec powinien zawierać co najmniej 7% glukofranguliny w przeliczeniu na glukofrangulinę A. NIE NALEŻY UŻYWAĆ ŚWIEŻO ZEBRANEGO SUROWCA. Zawiera on związki wywierające silnie toksyczne działanie objawiające się silnymi bólami brzucha, bolesnymi skurczami, biegunką, nudnościami, wymiotami. Zebrany surowiec powinno się suszyć przez 2 godziny w temperaturze 100*C lub przechowywać co najmniej rok w suchym, zacienionym miejscu.

Działanie kory kruszyny polega na pobudzeniu pasażu jelitowego przez drażniące działanie antrazwiązków na ściany jelit. Działanie surowca obserwuje się po około 8-12 godzin od spożycia. Kolejnym efektem zażycia jest zwiększona produkcja żółci.

Nie należy stosować u kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci poniżej 10 roku życia.

Przepis na odwar wg Dr Różańskiego

Decoctum Frangulae: 8-10 g kory lub owoców rozdrobnionych zalać 200 ml wody, gotować 5-8 minut, odstawić na 30 minut, przecedzić. Przyjąć w ciągu dnia w trzech porcjach, dla dogłębnego przeczyszczenia. Można też pić po ½ szklanki raz dziennie (przechowywać w lodówce pozostałą porcję na następny dzień). „

Przed zastosowaniem jakiegokolwiek zioła należy skonsultować się z lekarzem, gdyż nieumiejętne stosowanie może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia.

Bibliografia

„Zioła” K. Mikołajczyk A.Wierzbicki wyd. Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza Warszawa, 1983r.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kruszyna_pospolita

http://www.farmakognozjaonline.pl/baz_suro/baza.php?jezyk=&klasa=cortex&id=2

http://rozanski.li/1199/cortex-frangulae-kora-kruszyny-w-fitoterapii/

http://luskiewnik.strefa.pl/antiparasitica/p16.htm

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s